Elokuun uutiskirje: Uskaltaako työpaikalla enää sanoa mitään?
Tiimin psykologista turvallisuutta kannattaa kehittää!
Turvallinen työympäristö on menestyksen edellytysKeskustelu monimuotoisuudesta ja psykologisesti turvallisista tiloista on käynyt kesän mittaan kiivaana, joten jatkamme polttelevan perunan puimista elokuun uutiskirjeessä. Julkisen keskustelun perusteella vaikuttaa siltä, että psykologinen turvallisuus olisi vasta äskettäin pinnalle noussut trendikäs ajatus. Terminä se voikin olla uuden karhea, meille työyhteisövalmentajille merkityksiltään kuitenkin ikivanha tuttu. Uusi termi, vanha hyveVielä 1990-luvulla työyhteisöjen hierarkisuus ja ammattiryhmien epätasa-arvoisuus ja joskus jopa suoranainen simputtaminen oli yleisempää ja sallitumpaa kuin nykyään. Asiakaspalveluajattelua kouluttaessamme monikin osallistuja saattoi tokaista: ”olen asiantuntija enkä mikään asiakaspalvelija”. Törmäsimme tuolloin myös tehdastarinoihin, joissa uusia työntekijöiltä simputettiin piilottamalla heiltä työkalut. Mitä rahan ja resurssien hukkaa! Nyt keskustelu on siirtynyt vähemmistöihin. Maailma muuttuu. Nykyään ymmärretään paremmin, ettei ole liiketaloudellisesti kannattavaa suhtautua keneenkään epäarvostavasti tai vähätellen. Monimuotoisuus estää aivovuotoa ja vaikuttaa positiivisesti tulokseen. Turvallisuuden kokemus parantaa myös työntekijöiden sitoutumista. Kun työntekijät kokevat, että heidän panoksensa on arvokas ja mielipiteillä on väliä, he ovat sitoutuneempia työnantajaansa. Vaihtuvuus vähenee. Kestävä työnantajamaine voi olla ratkaiseva tekijä, kun ammattilaiset valitsevat työnantajaansa. Se voi vaikuttaa myös siihen, kenen kanssa asiakkaat päättävät tehdä yhteistyötä. Tyytyväiset työntekijät toimivat yrityksen brändin lähettiläinä, mikä vahvistaa organisaation positiivista mainetta. Psykologisen turvallisuuden kokemus on siis kriittinen tekijä menestyvän ja kestävän liiketoiminnan rakentamisessa. Kyse on lopulta niinkin simppelistä asiasta kuin kunnioittavasta ja ammattimaisesta vuorovaikutuksesta, jotta työt saadaan tehtyä. Kuitenkaan erilaisuuden kohtaaminen ei ole koskaan ollut helppoa. Me ihmiset hakeudumme samankaltaisten seuraan. Ammattiryhmienkin välisiä siiloja on edelleen olemassa. Miten teillä pystytään vastaamaan nykyajan monimuotoisuuden haasteeseen? Miten hyödyntää erilaisuutta? Missä menevät erilaisuuden ymmärtämisen rajat? |
Tunnetko neuvottomuutta jännitteiden keskellä?Psykologisen turvallisuuden keskustelun rinnalle vaikuttaa syntyneen äärimmäisen hienotunteisuuden ilmiö. Olemme niin varovaisia ja hygieenisiä toisillemme, että kadotamme pahimmassa tapauksessa keskinäisen yhteyden. Esihenkilö, tunnetko neuvottomuutta jännitteiden keskellä? Voi tuntua hankalalta tarttua psykologisen turvallisuuden ja yhdenvertaisuuden teemoihin, kun koko aihe alkaa olla politisoitunut ja jakaa ihmisiä eri leireihin. Ethän jää odottamaan tilanteen kärjistymistä. Riko rohkeasti kuplia ja altistuta erilaiset ihmiset vuorovaikutukseen keskenään. Ennakkoluulojen murtaminen on mahdollista vain aidon kohtaamisen kautta. Eihän teillä pelätä erimielisyyksiä? Voittehan olla asioista eri mieltä ja silti keskustella ammatillisesti ja toisia kunnioittaen? Työelämässä saa myös vaatia yhteistyötaitoja ja organisaation pelisääntöjen noudattamista. Olettehan sopineet pelisäännöistä ja onhan ne päivitetty nykyaikaan? Tietäähän jokainen, millaista käyttäytymistä ja (moni)ammatillista yhteistyötä juuri teillä tänä päivänä edellytetään? Puututaanhan teillä pelisääntöjen rikkomiseen? Valmennustalo Virran tiimi on kehittänyt työyhteisöjen vuorovaikutusta ja auttanut organisaatioita luomaan turvallisia työympäristöjä jo 90-luvulta lähtien. Meille on tärkeää, että ihmiset pystyvät tekemään töitä yhdessä ja yhteisten tavoitteiden eteen henkilökohtaisista ominaisuuksista, mielipiteistä tai taustasta riippumatta. |
Valmennustalo Virran Teija kertoo tiimin psykologisen turvallisuuden merkityksestä sekä mittareista ja työkaluista, joilla turvallisuutta voidaan arvioida ja kehittää.
Nostetaanko tuottavuuttanne pilot-hintaan?
Psykologista turvallisuutta voidaan mitata. Haluaisitko sinä nostaa tiimisi tuottavuuden uudelle tasolle?
Meillä on käytössämme Sitomo Oy:n myöntämä Safety Steps™ -sertifikaatti ja työkalu, jolla voidaan mitata psykologisen turvallisuuden kokemusta työyhteisössä. Voimme tarjota vielä parille nopeasti toimivalle asiakkaallemme Safety Steps™ -menetelmän avulla toteutettavan mittauksen edullisempaan pilot-hintaan loppuvuoden aikana.
Kartoitetaan työyhteisönne tila ja mietitään, miten voimme rakentaa teille menestyvä työyhteisö, joka houkuttelee alan parhaat osaajat ja asiakkaat luomalla kestävää työnantajamainetta ja psykologisesti turvallisen ympäristön.
Ole pian yhteydessä, jotta voimme lukita teille sopivan ajankohdan!
”Ihan siksi, että sinunkin työyhteisösi olisi mahdollisimman monen huipputiimin koti!”
Jaa eteenpäin
Syksy lähestyy, muistathan myös virkistyspäivät!Valmennustalo Virta tarjoaa valmennuksiaan myös virkistyspäivien ohjelmaksi.Heräteluennot ovat lyhyitä, 1-3 tunnin mittaisia vuorovaikutteisia luentoja, jotka herättelevät osallistujia tunnistamaan oman valtansa ja vastuunsa työyhteisössä. Työyhteisötaidot-webinaarit sopivat organisaatioihin, joissa yhteistyöllä on merkittävä rooli tulosten saavuttamisessa. Tallenteet sopivat mainiosti kehittämis- tai virkistyspäivien yhteyteen, jolloin teemojen herättämistä ajatuksista voidaan keskustella yhdessä. Valmennustalo Virta tarjoaa luovia virkistyspäiväpaketteja myös yhteistyössä Tampereen Taiteilijaseuran kanssa! Työyhteisöille räätälöidyssä luovassa tyky-päivässä (min. 20 henkilön ryhmä) tehdään yhteishenkeä nostattava taideteos/kollaasi. Taidepaja toteutetaan Tampereella Taidekeskus Mältinrannan tiloissa ja sen ohjauksesta vastaa Tampereen Taiteilijaseuran ammattitaiteilija. Luovan osuuden lisäksi päivään sisältyy Valmennustalo Virran webinaari työyhteisötaidoista ja energisoivasta vuorovaikutuksesta.
|