Tammikuun uutiskirje: Pysähdy! Aikaa ei saa kiinni juoksemalla.
Onko sinulla monta rautaa tulessa? Turhauttaako tulipalojen sammuttelu? Ihmetteletkö, mihin aika katoaa? Haluaisitko saada enemmän aikaan ja voida paremmin?
Anna Perhon (Antisäätäjä) mukaan ihminen ei väsy liiasta työstä, vaan turhasta työstä – eikä kiire synny tekemisestä, vaan jäsentelemättömästä puuhastelusta. Kaikilla meillä on yhtä paljon aikaa. Ajanhallinta on oman itsensä tehokasta johtamista. Se vaatii pysähtymistä, reflektointia ja suunnitelmallisuutta.
Uusi vuosi on kuin tyhjä kalenterisivu – täynnä mahdollisuuksia ja odottamattomia tapahtumia. Kaivetaan siis kalenterit esiin, asetetaan tavoitteet korkealle ja pannaan ajanhallinta kuntoon! Luopumalla haitallisista toimintatavoista helpotat arkeasi ja vähennät kiirettäsi, kaikella tällä on suora vaikutus tehokkuuteen ja hyvinvointiin.
Sinä määräät päivän tahdin, tai päivä määrää sinun.
— Yrittäjä Jim Rohn
Ajanhallinnan ABC – 5 parasta metodia
Läähättää saa, mutta ei läkähtyä! Olipa kyseessä työelämä, opiskelu tai arjen pyöritys, seuraavat vinkit auttavat sinua hallitsemaan aikaasi paremmin:
1. Priorisoi ja aseta tavoitteet: Aseta päivällesi selkeät tavoitteet. Mieti mikä on tärkeää ja keskity siihen. Käytä esimerkiksi Eisenhowerin matriisia, jossa tehtävät jaetaan neljään luokkaan: 1. Tärkeät ja kiireelliset 2. Tärkeät, mutta ei kiireelliset 3. Kiireelliset, mutta ei tärkeät 4. Ei kiireelliset, eikä tärkeät. Määrittele selkeät pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteet. Pilko suuret tavoitteet pienemmiksi askeliksi ja aseta niille aikataulu.
2. Kokeile rohkeasti työkaluja: Hyödynnä digitaalista kalenteria muistutusten ja tapaamisten suunnittelussa. Tee tehtävälistoja ja käytä projektinhallintasovelluksia. Yliviivaa tehtävälistaa sitä mukaa kun saat asioita hoidettua –onnistumisen tunne motivoi! Hyödynnä erilaisia ajanhallinnan tekniikoita, kuten pomodoro-tekniikkaa, jossa keskityt tietyksi ajaksi täysillä tehtävään ja pidät sitten tauon.
3. Opi sanomaan EI ja delegoi: Tiedä omat rajasi ja uskalla sanoa ei. Ajanhallinta alkaa omien rajojen asettamisesta. Aikasi on arvokasta, opettele suojelemaan sitä. Opettele delegoimaan tehtäviä, jotka eivät vaadi henkilökohtaista panostustasi.
4. Kalenteroi palaveri itsesi kanssa. Tärkeimmät asiathan ovat kalenterissa. Aikaansaavimmat ihmiset pysähtyvät säännöllisesti oman toimintansa reflektointiin. Tarkastele viikoittain omia päivittäisiä rutiinejasi ja etsi tapoja optimoida aikaa, esimerkiksi automatisoimalla toistuvia tehtäviä.
5. Kohtaa kaikki tunteet. Muista myös lepo: Kun kiire ahdistaa, älä työnnä ikävää tunnetta maton alle vaan kohtaa se. Mistä tunne kertoo? Varaa aikaa myös levolle. Ota aikaa aikaa päivittäiseen rentoutumiseen ja nauti elämästä. Pienetkin muutokset voivat tehdä suuria eroja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja ajanhallintaan.
Teoriasta käytäntöön - sparrausta ajanhallintaan
Kyky priorisoida, asettaa tavoitteita, suunnitella aikatauluja ja pitää niistä kiinni ovat avaintekijöitä, jotka mahdollistavat tehokkaan oman työn hallinnan ja henkilökohtaisen kasvun.
Ihmisillä on usein paljon tietoa erilaisista ajanhallinnan keinoista, mutta haasteena voi olla aloitus tai se, että yliarvioimme muutoksen edellyttämää työn määrää ja hankaluutta. Voimme epäillä kykyämme käyttää uusia työvälineitä tai olla epävarmoja sen suhteen miten valjastaa tietomme käytäntöön kiireisessä arjessa.
Olivatpa karikot mitä tahansa, niin aina asioissa ei pääse eteenpäin yksin. Hanki keskustelukumppani, joka haastaa sinua ajattelemaan, tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja ennen kaikkea kokeilemaan rohkeasti uusia toimintatapoja. Jos haluat sparrata ammattilaisen kanssa, ota yhteyttä! Henkilökohtainen valmennus, business coaching tukee tehokkaasti itsen johtamista sekä itseluottamusta. Me olemme asiantuntijoita, ajanhallinnan personal trainereita. Älä jää siis yksin, me voimme auttaa sinua!
Jaa eteenpäin