Maaliskuun uutiskirje: Ovatko palaverinne hintansa arvoisia?

Kehitä fasilitointitaitoja, tehosta palavereja!

Kun toimisto kutsuu, mutta inspiraatio loistaa poissaolollaan... Olisiko aika satsata työyhteisön vuorovaikutukseen ja osallistamiseen?

Toimistolle vain siksi, koska käskettiin?

Moni on huomannut, ettei etätyön joustavuudesta ole helppo luopua. Nyt kun organisaatioissa on palailtu takaisin toimistoille, monilla herää kysymys: miksi? Pitäisikö fyysiselle läsnäololle keksiä jotain muuta merkitystä kuin se, että koneen voi avata myös työpaikalla?

Toimistolle palaamisen ei tulisi tarkoittaa vain naputtelua vierekkäin, sillä läsnäolo tuo mukanaan mahdollisuuden tukea yhteisöllisyyttä ja ammatillista vuorovaikutusta. Kun fyysinen kohtaaminen hyödynnetään oikein, se vahvistaa yhteishenkeä ja synnyttää uusia ajatuksia.

Sanotaan, että ”hyvä johtaja ei kutsu kokousta, ellei pysty perustelemaan sitä kolmella lauseella”. Ehkäpä työpaikalle paluuta kannattaisi ajatella samalla logiikalla. Jos syy on vain ”koska näin on aina tehty”, ei se vakuuta enää ketään. Toimiston tulisi olla paikka, jossa ihmiset kokevat saavansa jotain, mitä etätyössä ei saa, kuten tehdä inspiroivaa yhteistyötä ja mahdollisuuden tulla kuulluksi, vaikuttaa sekä kehittyä yhdessä.

Miten luoda sellainen työympäristö, jossa kohtaamiset todella tuottavat lisäarvoa?

Lue fasilitointitaitojen valmennuksestamme

Ovatko palaverit hintansa arvoisia?

Huono palaveri on kuin huono ensitreffi: kukaan ei oikeasti kuuntele, kaikki haluavat vain pois, ja lopulta kukaan ei edes tiedä, mitä sovittiin. Siksi palaverin vetäjän tulisi osata fasilitoida keskustelua niin, että jokainen osallistuja kokee olleensa mukana jossain merkityksellisessä, eikä tuhlannut aikaansa PowerPoint-dioja tuijottaen.

Rehellisyyden nimissä – kuinka monessa tarpeettomassa palaverissa olet itse istunut urasi aikana? Entä oletko koskaan miettinyt, mitä tunti kokoustamista oikeasti maksaa? Neljän työntekijän tunnin palaveri kustantaa keskimäärin 490 euroa. Onko se sijoitus vai hukkaan heitetty tunti?

Ellei kokouksessa hyödynnetä osallistujien reaaliaikaista läsnäoloa ja saada tuloksia aikaan, se ei tunnu eurojen arvoiselta ajankäytöltä. Jos osallistujat voisivat yhtä hyvin lukea yhteenvedon sähköpostista, onko palaveri oikeasti tarpeen? Olisi siis syytä varmistaa, että jokainen kokous on hintansa arvoinen.

Miten sitten varmistetaan, että ajankäyttö on mielekästä ja kaikilla on aidosti mahdollisuus osallistua? Jos kerran ollaan yhdessä paikassa, samassa työympäristössä, niin otetaan siitä kaikki irti. Hyvä mittari kokouksen laadukkuudelle on aito vuorovaikutteisuus ja tavoitteellisuus. Osallistavat, vuorovaikutteiset palaverit ovat avain tehokkuuteen ja hyvinvointiin.

Keskustelun ohjaamisen taidot eivät tarkoita vain mukavaa ilmapiiriä, vaan myös selkeämpää kommunikointia, rohkeutta puuttua hankaliin tilanteisiin ja kykyä rakentaa dialogia. Tiimi on enemmän kuin osiensa summa, mutta vain silloin, kun kaikki kokevat tulevansa kuulluiksi ja voivat tuoda ajatuksiaan esiin.

”Sain lisää varmuutta tekemiseen. Pitää luottaa prosessiin, eikä ajatella, että pitää itse olla äänessä koko ajan.” (Osallistujan palaute Osallistavat palaverimenetelmät -valmennuksesta)

Lue lisää: Osallistavat palaverimenetelmät

Valmentava johtaja hyötyy fasilitointitaidoista

Hyvä puhuja saa ihmiset innostettua mukaan, mutta varsinaisen yhteistyön johtamiseen tarvitaan menetelmiä, joilla aktivoida osallistujat todelliseen, pitkäjännitteiseen toimintaan. Fasilitointi on paljon muutakin kuin palaverien vetämistä.

Valmentavan johtajan fasilitoiva johtamistapa luo työskentelyilmapiirin, jossa jokainen kokee, että hänen panoksellaan on merkitystä. Fasilitoivalla otteella vedetyssä yhteistyöprojektissa ei hymistellä, vaan uskalletaan tuoda esiin aidot, kehittävät näkemykset. Valmentava johtaja ei siiis ainoastaan pidä innostavia puheita, vaan myös kuuntelee, kysyy kysymyksiä ja antaa tilaa oivalluksille.

Valmentavaan johtamisotteeseen kuuluu topakat tavoitteet. Osaatko fasilitoida tavoitekeskustelua? Sitoudumme paremmin tavoitteisiin, joihin olemme saaneet itse vaikuttaa. Valmentavaan johtamiseen kuuluu myös sparraus ja vastavuoroiset palautepysäkit. Osaatko fasilitoida arviointikeskustelua?

Kun ihmiset johdetaan toimimaan aidosti yhdessä, syntyy parempia ideoita, toimivampia ratkaisuja, kestävämpiä päätöksiä sekä tyytyväisempi ja sitoutuneempi työyhteisö.

Lue TÄSTÄ miten Työterveyslaitos listaa valmentavan johtamisen hyötyjä.

 

Lue lisää valmentavasta johtamisesta 

Tehokasta apua sertifioiduilta fasilitaattoreilta!

Mikäli ajan tai resurssien löytäminen osallistamisen taitojen kehittämiseen tuntuu juuri nyt haastavalta tai tarvitsette nopeaa ratkaisua akuuttiin tilanteeseen, me voimme auttaa! Olemme kokeneita ja sertifioituja fasilitaattoreita, joiden osaamiseen voit luottaa.

Älä siis jää yksin epäröimään, tehdään osallistamisesta yhdessä tuloksekasta ja jopa hauskaa!

Lue lisää fasilitointipalveluistamme!


Jaa eteenpäin