Millainen on toimiva työyhteisö?  No varmaankin sellainen, jossa minun tavoitteideni tiellä ei ole esteitä tai ristiriitoja! Saan tehdä työni rauhassa ja toteuttaa omia visioitani.

Entäpä jos ponkaisemme yksilönäkökulman yläpuolelle? Kuulostanko loputtoman tylsältä, jos väitän, että toimivan työyhteisön keskeisimmät elementit ovat tehokkuus, laatu ja työhyvinvointi? Lyön kuitenkin vetoa, että juuri tällaisessa työpaikassa sinäkin tahdot työskennellä!

Tehokas porukka ei nimittäin tee päällekkäistä työtä, eikä työmaalla ole ei kenenkään maita. Oletko joskus manannut tyhmästi organisoitua työtä tai kollegaa, joka ei hoida hommiaan? Tehottomuus nostaa v-käyrää.

Oletko joskus vienyt viestiä asiakkaan valituksesta työkaverille aikomuksenasi korjata tilanne yhdessä? Miten käy laadun, jos kollega vain levittelee käsiään, sysää vastuuta muille tai kenties suuttuu? Heikoista lenkeistä ei muodostu huippuketjua, johon on ilo kuulua. Pahimmillaan turhautuminen tehottomuuteen ja laadun laiminlyömiseen nakertavat työhyvinvointia.

 

Pitääkö aikuisille ammattilaisille olla jatkuvasti sanomassa?

Pitää! Esimiestyö on pitkälti huolehtimista siitä, että jokainen tietää, miksi ja ketä varten tämä porukka on olemassa. Mitä teemme, ja mitä emme tee. Miten teemme, ja miten emme tee. Tilanne ei ehkä tällä kaudella ei ole sama kuin edellisellä, vain muutos on pysyvää.

Meistä jokainen myös haluaa olla varma, mikä on minun pelipaikkani. Kun tiedän mitä muut panokseltani odottavat, minun on myös helpompi ymmärtää, miten tekemiseni tai tekemättä jättämiseni vaikuttavat muiden työhön.

Tämä kaikki kuulostaa arkiselta ja yksinkertaiselta. Perusasioihin on kuitenkin palattava yhä nopeammalla syklillä aina uudelleen muutosten ja henkilövaihdosten keskellä. Lisäksi näistä yksinkertaisilta kuulostavista kysymyksistä ollaan monesti herttaisen erimielisiä. Esimiesten on oltava hereillä.

Miten ja missä teillä käydään keskustelua työnteon perusasioista, vai käydäänkö sitä? Käytäväparlamentti ja seläntaka ovat kyseenalaisia foorumeita.

Vähän vuorovaikutusta, paljon riidankäryä

Vaikka työstä ei keskusteltaisi eikä pelisäännöistä sovittaisi yhdessä, työ ja tekeminen jatkuu. Ihmiset vain paikkaavat kaikki puuttuvat tiedot ja epäselvät kysymykset omilla tulkinnoillaan – harvoin positiivisilla.

Toinen vetäytyy siiliasemiin – teen oman työni, se riittäköön! Toinen rakentelee Villin lännen meininkiä – teen mitä lystään, oma ura on tärkein, muita ei tarvitse kuunnella.  Pikkupomoja putkahtelee esiin, johtamistyhjiö kun täyttyy aina. Kyräillään ja kytätään. Näin luodaan otollinen maaperä henkilöristiriidoille. Mikä sinä olet minua määräilemään?

 

Jokaisella on valtaa

Toimivassa työyhteisössä voin luottaa siihen, että sitten kun asiasta on sovittu, sopimus pitää. Luottamus syntyy vastavuoroisesti. Voiko minuun luottaa? Toimivassa työyhteisössä saa puhua myös ongelmista  ja kehittämiseen tähtäävä kriittisyys on todellakin ok. Kukaan ei vedä palautteesta hernettä nenään, vaan palautetta halutaan. Silloin palautteen voi myös antaa ilman tunnekuohuja rakentavalla tavalla.

Toimivassa työyhteisössä asiakas on keskiössä. Vaikka työ olisi hyvin itsenäistä, työ ei ole koskaan yksityisasia. Töitä ei omisteta, ei ole sun ja mun duuneja, vaan teemme yhdessä laatua asiakkaalle.

Tällainen ihannetila on mahdollista saavuttaa ainakin hetkellisesti. Se ei kuitenkaan synny yksin pätevän ja keskustelevan esimiehen voimalla. Hän hoitelee kuntoon ne foorumit, joilla työstä puhutaan ja asioista sovitaan. Jokaisen työntekijän panos on olennainen. Jokainen työntekijä nimittäin itse päättää osallsituuko keskusteluun, miten osallistuu, sitoutuuko ja toimiiko luottamuksen arvoisesti.

Jokaisella meillä on paljon valtaa vaikuttaa. Vaikuta viisaasti, kun haluat kuulua toimivaan työyhteisöön!

Suomessa aiheesta on kirjoittanut esimerkiksi  Pekka Järvinen: Menestyvän työyhteisön pelisäännöt

Lue lisää työyhteisötaidot -valmennuksesta

Ota yhteyttä ja tilaa porukallesi Valmennustalo Virran herättävä, innostava ja itsetutkiskeluun johdattava heräteluento tai webinaari: työyhteisötaidoista. Kärkenä voi olla esimerkiksi

  • Energisoiva vuorovaikutus työssä
  • Virtaa ammatilliseen yhteistyöhön!
  • Yksinäinen susi vai laumasielu? Millainen minä olen työyhteisön jäsenenä?